top of page
  • Foto van schrijverJess

Freelancer versus Loondienst


Kostenplaatje belangrijke overweging


Wanneer je binnen je onderneming wel wat extra hulp kunt gebruiken kan je natuurlijk iemand in dienst nemen. Je kan er ook voor kiezen om een freelancer in te huren. Naast de kwaliteiten van je nieuwe medewerker is het kostenplaatje uiteraard een belangrijke overweging. Jammer genoeg bestaat er vaak het idee dat het inhuren van een freelancer veel duurder is dan iemand in loondienst nemen maar..... is dat ook echt wel zo?

Het bedrag dat je vastlegt in de AO zijn niet je werkelijke kosten


Als ondernemer betaal je jouw personeel iedere maand een salaris uit, hierop houd je belastingen in. Vergeet hierbij niet dat je ook nog rekening dient te houden met de afdracht van bepaalde premies zoals de sociale verzekeringen, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Het bedrag dat je dus vastlegt in de AO verschilt met wat je onderaan de streep daadwerkelijk betaald. Een goede leidraad voor het bepalen van de hoogte van het totaalbedrag is dat je tussen de 20-40% bij het bruto salaris op moet tellen om op de totale loonkosten te komen. Verder heb je natuurlijk ook te maken met de wettelijke regelgevingen voor het hebben van personeel.


Het inzetten van freelancers (ZZP'ers) in COVID-19 tijd


Het Corona virus heeft voor velen van ons de structuur van werken veranderd. Sommige bedrijven hebben nu helaas vast personeel op de bank zitten waarvan de kosten wel door blijven lopen, een gegeven waar beiden partijen natuurlijk niet zelf voor hebben gekozen. Het legt wel pijnlijk bloot dat dit systeem toch niet helemaal lekker in elkaar zit. De één zijn zekerheden kunnen de ander zijn ondergang worden.Freelancers zijn ook ondernemers


Werk je met een freelancer dan ben je opdrachtgever i.p.v. werkgever. Samen met de opdrachtnemer (freelancer) heb je de vrijheid om afspraken betreffende de opdracht in te vullen. Freelancers schakel je in voor de diensten welke je op dat moment nodig hebt, en heb je even geen werk dan zijn er verder geen verplichtingen naar elkaar. Freelancers zijn ook ondernemers en willen je altijd de beste kwaliteit leveren, tenslotte willen zij jou als opdrachtgever graag houden.

Verder hebben freelancers vaak meerdere opdrachtgevers waardoor zij ook veel verschillende ervaringen opdoen, hetgeen juist ook weer heel erg in je voordeel kan werken.Meer voordelen dan je denkt

Mocht je nog geen gebruik maken van freelancers zoals ik, denk er dan eens een keertje rustig over na welke voordelen dit jou zou kunnen bieden. Het zijn er meer dan je misschien in eerste instantie denkt!


110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page